Nordic Metal Map

En gång i tiden föddes Hårdrocken ur Jazzen och Blusen. Detta hände i Storbritannien där jazz och bluesband som exempelvis Black Sabbath (va? visste ni inte det :-P) började spela hårdare och tyngre saker än någon någonsin tidigare. En annan gren kom från Rock 'n' Roll band som Hawkwind. Detta hände som sagt i Storbritannien. Sedan dess har Hårdrocken tagit ett stort kliv. Det finns nu miljontals band som spelar nästan lika många olika subgenrer inom hårdrocken över hela världen. Detta vet nästan alla som kallar sig Hårdrockare idag. Många har även kolla på mycket som händer på metal-scenerna i exempelvis Storbritannien, USA och Tyskland (som anses vara de "stora" metal länderna). I mina ögon har de Svenska och nodiska hårdrockarna dock svårt att se det som finns precis under näsan på dem. För det är faktiskt så att om man bortser från "giganterna" så bjuder faktiskt norden på några av de mest framgångsrika Hårdrocksbanden av idag.

Därför har jag nu beslutat mig för att skriva ett litet inlägg om detta (i min gigantiska blogg, jädrar vad detta kommer att slå i medierna :-P). Jag ska upplysa helt enkelt om den nordiska hårdrocken och den märkliga karta som blidas när man kollar närmare på det.

För att då börja i öst. I öst har vi Finland, också känt som trall metallens hemland. Finland är mest känd för sina otaliga Power Metal band med ursprung ur folk musiken. Många finska band har väldigt tydliga folk inslag och att höra ett fiol solo behöver inte vara något ovanligt. Ett annat roligt faktum med finska band är att jag inte har hört ett som INTE haft en keyboardist med sig. De finska banden är alltså mycket för det storslagna. Några av de mest kända finska Power Metal banden är Stratovarius, Nightwish, Sonata Arctica och Lordi. Självklart finns det andra band som inte alls spelar Power Metal också, som till exempel det ganska stora Death Metal bandet Children of Bodom. Men det är Power Metallen som är mest utmärkande.

Nu flyttar vi blicken något åt väst och hittar... nej men ser man på... Sverige! I Sverige har vi valt en något tyngre och mörkare stil än i Finland. Här finns egentligen två "läger" inom hårdrocken, där inget egentligen är större än det andra. Vi i Sverige har, framför allt, Heavy och Death Metal. Sverige är hem åt internationellt stora Heavy Metal band som HammerFall, Sabaton och Europe. Det är ett faktum att dessa är ganska stora utomlands, Europe var till och med gigantiska ett tag på 80-talet i och med deras super hit The Final Countdown. Sedan har vi också internationellt stora Death Metal band som In Flames, Amon Amarth och Dark Tranquility. Det som utmärker Svensk hårdrock mest är att den är tung och hård, men även väldigt melodisk.

Om vi nu ännu en gång riktar blicken lite mer till väst så hittar vi Norge. Och i Norge är det svart som natten. Med ett par undantag (som Jorn Lande, sångare i JORN och Masterplan, och Roy Khan, sångare i Kamelot) så är de band som är kända från Norge Black Metal band. De mest kända i denna kategori är band som Gorgoroth, Dimmu Borgir och Immortal. Det har stormat om många Norska Black Metal band. På 90-talet så brändes kyrkor ned i Norge och flera Black Metal musiker dömdes för det och Gorgoroths förre sångare, Gaahl, är öppet satanist.
Norge kännetecknas alltså av den Svara Metallen.

Om vi nu kollar på Nordenkartan så ser vi en väldigt intressant sak. Det blir tyngre och mörkare ju längre västerut vi kommer. I Finland, längst i öst, var det glatt och trallvänligt. I Sverige hade det blivit lite hårdare och mörkare och längst i väst, Norge, hade det blivit svart som i graven. Det finns någon konstig symetri i det hela tycker jag. Varför det är så här förstår jag inte. Det är så logiskt allt sammans att det är ologiskt. Fattar ni? :-)

En liten reminder och sammanfattning:

Nordic Metal Map

Danmark och Island då? Ja, förutom Volbeat och Gasolin' finns det knappt några kända band från Danmark, och Island ska vi inte ens prata om.

Det var allt för idag. Jag hoppas att ni orkade läsa igenom all text ;-)
Bye, Bye!


Kommentarer
Postat av: CrimsonAnna

Har tänkt på samma sak kul att du tar upp det. Skulle det kunna ha att göra med att finländarna har sitt berömda vemod ochvi svenskarna och norrmännen är lite käckare om man generaliserar? Att hårdrocken fungerar som balans och motvikt.

2009-10-14 @ 08:01:59
URL: http://metalanna.blogspot.com
Postat av: Madeleine

Jag har också tänkt på det där många gånger...väldigt fascinerande :O

2009-10-14 @ 16:46:54
URL: http://maols.blogg.se/
Postat av: Christer

Intressant. Visserligen kan man diskutera om ett Black Metal band som Dimmu Borgir verkligen är tyngre och mörkare än ett Death Metal band som Entombed eller Dismember, men undantag finns ju alltid som sagt. Det är väl så att ett framgångsrikt band ger upphov till efterföljare i samma genre.

Postat av: Grimgoth

Underbar karta..

2009-10-18 @ 17:08:15
URL: http://grimgoth.blogg.se/
Postat av: Grimgoth

undrar varför danmark inte var med kom jag på nu, dom har ju en del bra band också.

D.A.D för att ta ett.

2009-10-18 @ 17:09:10
URL: http://grimgoth.blogg.se/
Postat av: Rivfader

Du får ju inte glömma all folk metal från Finland! :D

2009-11-16 @ 21:44:25
URL: http://youeffingsuck.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0