SWEDISH METAL AWARDS 2010

Nu har Swedish Metal Awards återigen gott av stapeln! Priserna delades ut i helgen på Grand Hotel i Falkenberg och vinnarna blev följande:

Årets Hårdrock:
HARDCORE SUPERSTAR - Beg For It
(Det känns som om detta band är överallt just nu, och har varit ganska länge. Jag vet inte riktigt varför eftersom deras musik är ganska intetsägande. Jag tycker alltså att det var fel vinnare. Jag hade mycket hellre sätt Mustasch eller liknande...)

Årets Death Metal:
HYPOCRISY - A Taste Of Extreme Divinity
(Jag kan inte säga att jag har någon åsikt om detta. Men Peter Tägtgren är ju en kompetent snubbe så varför inte!)

Årets Heavy/Power:
HAMMERFALL - No Sacrifice, No Victory
(YEY! En värdig vinnare! Ett av förra årets bästa album alla kategorier! GRATTIS HAMMERFALL!!!!)

Årets Glam/Sleaze:
VAINS OF JENNA - The Art Of Telling Lies
(Jag vet inte vilka dessa är men jag hade mycket hellre sätt att Crucified Barbara, som också var nominerade till denna kategori, vann)

Årets Punk/Hardcore:
DIA PSALMA - Re Voltere
(Jag har ingen åsikt om detta heller... jädrar vad jag känner mig smal idag, jag känner knappt till några band längre, hehe)

Årets Metal (Thrash, Black, Doom etc):
CANDLEMASS - Death Magic Doom
(Candlemass är lika med kvallitet och om man tittar på vilka mer som var nominerade i denna kategori, Marduk och Dark Funeral är två exempel, så är det HELT KLART rätt vinnare! GRATTIS CANDLEMASS!!)

Årets Alternativ Metal (Modern, Nu, Progressiv etc):
LILLASYSTER - Det Här Är Inte Musik Det Här Är Kärlek
(Jag gillar Lillasyster, om än i VÄLDIGT små doser, så det här var också rätt vinnare tycker jag!)

Årets Video/regissör:
SONIC SYNDICATE/PATRIC ULLAEUS - Burn This City
(Videon är faktiskt väldigt cool, även fast låten är kass. Det är mycket möjligt att det är förra årets bästa svenska hårdrocksvideo faktiskt, även fast den aldrig skulle ta sig in på denna bloggs top 10 lista)

Årets Liveakt:
RAISED FIST
(Jag har inte sätt någon av de nominerade så jag kan inte uttala mig. MEN jag hade gärna sätt Sabaton vinna denna kategori!)

Årets Nykomling:
HYSTERICA
(Nja... hittade de inga bättre att nominera? Jag vet inte jag...)

Sådärja. Då var detta års enda musik av klass avklarad.
Bye bye!


De 10 bästa Hårdrocksvideorna; Plats 5

Okej. It's time to continue this journey for the best hard rock video ever! Nu har vi kommit fram till den övre halvan av listan, vilket betyder att videorna som kommer nu är de fem bästa någonsin (i min mening). Det är också väldigt lite som skiljer videorna åt på top 5. Alla är ganska likvärdiga faktiskt.

Dagens video kommer från den NÄST kändaste Bruce på planeten. Han är mest känd för sin roll som sångare i ett av världens största (och bästa?) hårdrocksband. Men faktum är att han även har haft en solokarriär och det är därifrån denna video kommer.

På plats nummer 5: Bruce Dickinson - Tears Of The DragonMotiverings dags:
Denna video är (precis som många andra på listan) otroligt välgjort. Kamravinklarna är snygga, det hela är fin hoppklippt och färgerna är grymma. Men det är inte huvudorsaken till att den hamnar så här högt på listan. Anledningen till att den kommer så här högt upp är att den, till skillnad från många andra videos som finns där ute, vågar gå utanför låtens ramar. Tolka inte detta fel nu, den beskriver känslan i låten på ett helt fantastiskt sätt, men den vågar gå utanför texten (något som var fel med videon på plats 6). Videon står liksom för sig själv och är egentligen inte beroende av låten för att vara bra.

Nu när jag har lovordat den så mycket kanske jag också ska förklara varför den bara hamnar på 5e plats. Det har att göra med videons längd. Jag tycker att 5:39 är lite i längsta laget för en musikvideo. Men tröttnar lätt om den inte är EXTREMT bra. Det är egentligen enda anledningen (nu märker ni att det handlar om små marginaler här va?).

Sådär ja. Nu ser listan ut såhär:

5: Bruce Dickinson - Tears Of The Dragon
6: Sonata Arctica - Flag In The Ground
7: Ozzy Osbourne - Mama I'm Coming Home
8: Stratovarius - Hunting High And Low
9: Alice Cooper - Welcome To My Nightmare
10: Twisted Sister - Were Not Gonna Take It


Scorpions lägger av...

Läste det nyss. Deras kommande album, Sting in the Tail, kommer att bli bandets sista någonsin (jag tror faktiskt det. Det känns alldeles för otroligt med en re union i framtiden...). Bandet skriver detta på sin hemsida. Men de skriver också att innan de slutar så ska de ut på en omfattande världsturné med namnet Get your Sting and Blackout. En avskeds turné helt enkelt där jag tror att man kan vänta sig att de spelar sina största låtar för sista gången. Hittills har bara några datum blivit släppta. Så chanserna är relativt goda att de kommer till Sverige också skulle jag tro.

Hur som helst. Detta är bandets ord, tagna från deras hemsida:

Important Message to our Fans

It was always our pleasure, our purpose in life, our passion and we were fortunate enough to make music for you - whether it was live on stage or in the studio, creating new songs.

While we were working on our album these past few months, we could literally feel how powerful and creative our work was – and how much fun we were still having, in the process. But there was also something else: We want to end the Scorpion’s extraordinary career on a high note. We are extremely grateful for the fact that we still have the same passion for music we’ve always had since the beginning. This is why, especially now, we agree we have reached the end of the road. We finish our career with an album we consider to be one of the best we have ever recorded and with a tour that will start in our home country Germany and take us to five different continents over the next few years.

We want you, our fans, to be the first to know about this. Thank you for your never-ending support throughout the years!

We uploaded the very first snippets from our new album for you.

And now… let’s get the party started and get ready for a “Sting in the Tail”!

See you on the world tour,

Yours

Scorpions

En av deras absolut bästa låtar. WE WILL MISS YOU!!


De 10 bästa Hårdrocksvideorna; Plats 6

...and the countdown continues!

Nu har vi kommit till plats 6 på listan över de 10 bästa hårdrocksvideorna (enligt mig såklart...)! På denna plats hittar vi den nyaste videon på listan. Den är så ny att den faktiskt släpptes förra året, 2009! Den är för en låt från en av förra årets bästa skivor och videon är i min mening helt klart den bästa bandet gjort. Bandet jag pratar om kommer från Finland (precis som på plats 8!) och videon jag pratar om är;

På plats nummer 6: Sonata Arctica - Flag In The GroundMotivering då:
Den här videon är väldigt välgjord. Något som lyser igenom i allt från färger och bilder på bandet till de animerade specialeffekterna. Detta är i och för sig inget ovanligt idag. Men det som Flag In The Ground lyckas med är att inte förlora sig i effekter och enbart fokusera på det. Här finns också kärlek och smått poetiska bilder på när huvudrollsinnehavaren sitter och skriver. Om man ska sammanfatta det hela med ett ord kan man säga; "storfilmsaktigt". För det är väldigt mycket storfilms inspirerat. Något som jag personligen gillar väldigt mycket och som passar bra ihop med låten.

Så varför har inte den här videon hamnat längre upp på listan? Dels har det att göra med att det faktiskt finns 5 videor som överträffar denna! Men det har också att göra med att videon håller sig alldeles för exakt till låttexten. Den besktiver EXAKT det som sägs och den kommer egentligen inte med så mycket mer. Videon är alltså precis det man förväntar sig att den ska vara och det är det som drar ner den i det här fallet.

Listan ser nu mer ut såhär:

6: Sonata Arctica - Flag In The Ground
7: Ozzy Osbourne - Mama I'm Coming Home
8: Stratovarius - Hunting High And Low
9: Alice Cooper - Welcome To My Nightmare
10: Twisted Sister - Were Not Gonna Take It

Vi har alltså 2 finska videos på listan nu. Men än är det inte slut! Jag kan utlova att minst 1 till video från detta land kommer att komma in på listan! Var säger jag inte ;-) Allt jag kan säga är att det inte är nummer 5, för där kommer någonting helt annat!

Bye!


GammaRay biljett köpt!

Så var det ordnat tillslut också! :-)
Det känns skönt. Apa vad det ska bli roligt :-D

Jag måste också säga att det ska bli intressant och roligt att se förbandet, Freedom Call. Jag har endast lyssnat lite på dessa tyskar men det jag har hört har varit bra. Spännande.

När vi ändå är inne på förband så ska det även bli spännande att se Dream Evil igen (som förband till Stratovarius)! Jag såg dem som förband till HammerFall på Gröna Lund 2007, men då hade jag ingen aning om vilka de var. Nu har jag bättre koll och det ska bli skoj att de dem. Vidare så tror jag även att jag har kommit på varför de har flyttat konserten från Tyrol till Klubben. Jag såg nämligen nått på TV om att Jerry Williams ska hålla på och leka på Tyrol nu framöver. Och då är det ju naturligt och självklart att man flyttar Stratovarius... eller hur?

Jag har egentligen inte så mycket mer att skriva idag (har grymt mycket annat att göra och tänka på just nu... ni vet... såna där extenciella frågor som; vad fan ska man göra när skolan tar slut?). Men innan jag lämnar er vill jag tipsa om en bra och intressant intervju med Michael Kiske. LÄS DEN HÄR! Den handlar om allt som händer kring människan just nu. Ett litet intressant utdrag lyder såhär:

Fanclub:
What are the future plans for UNISONIC? A new album, promotional video clip, tour in European festivals, tour in other places (South America, Japan, Usa, etc), and live Dvd?
Michael: All that and more!
The lazy days for Mr. Kiske are finally over now, and I am very glad about it.

Now isn't that something! Good bye!


To The Metal! - Video premär!

Jepps! Idag var det premiär för videon till GammaRays nya låt To The Metal! på bandets Myspace! Och videon är väll... hm... den har väll sin charm men den skulle inte komma in på min top 10 lista om man säger så ;-) hehe. Låten är däremot fantastiskt bra (vilken överraskning... inte), vilket ju självklart höjer videon lite grann oxå.

Videon är en "bakom kulisserna" inspirerad video och den är inspelad i studion, vid olika intervjuer och utomhus vid olika fotosessioner. Det är i alla fall det jag har räknat ut när jag kollat på den. Jag är inte jätte förtjust i sådana videor. De tenderar att bli aningen enformiga, vilket jag tycker att To The Metal! (videon alltså) är. Men ni ska få bedöma själva:Vidare så har jag några andra nyheter från hårdrocksvärlden.
För det första så gick Grammisen för bäste hårdrock inte till HammerFall det här året heller utan till Mustasch. Jag hade helst sett att HammerFall skulle vinna (såklart) men Mustasch är inte helt fel heller. Grattis Mustasch! Både till Grammisen och till att ni får spela förband till KISS i Sverige (JIPPI! Ännu ett förband värt att se!)!

Vidare så har omslagen till Avantasias båda kommande plattor (The Wicked Symphony & Angel of Babylon) publicerats! De är båda väldigt snygga och de är designade av Thomas Ewerhard, som även är ansvarig för omslagen till den förra plattan, The Scarecrow, samt Edguy plattan Hellfire Club.

Jag tycker att det är skoj att loggan från The Scarecrow är kvar! Den passar så bra!

Det var allt för idag! I'll be back!

De 10 bästa Hårdrocksvideorna; Plats 7

Nu fortsätter vi nedräkningen av de 10 bästa hårdrocksvideorna (enligt mig)! Vi har idag kommit fram till plats 7.

Dagens video är inspelad av en legend inom hårdrocken. Han var nämligen med när de hela startade och han är väll egentligen mest känd för det band han då sjöng i (vilket band det var BORDE alla känna till. Men för de av er som inte vet kan jag ge en ledtråd; bandet turnerar just nu med en annan känd sångare under namnet Heaven & Hell). Den här videon är dock från hans solokarriär.

På plats nummer 7: Ozzy Osbourne - Mama I'm Coming Home


Dags för motivering.
I min mening är det här en av de kanske finast filmade videor någonsin. Färgerna passar väldigt bra ihop med alla de suddiga och dimmiga bilderna. Detta beskriver en stämning som jag tycker passar perfekt ihop med låten. Visserligen beskriver inte videon texten exakt, men stämningen fångar den fantastiskt bra. Allt är som sagt väldigt bra filmat och det hela känns väldigt "konstnärligt".
Varför hamnar den "bara" på plats 7 då? Jo. Precis som med Alice Cooper videon (se plats 9) så är det ganska mycket samma hela tiden, vilket gör att det blir ganska enformigt efter ett tag. Bilderna på bandet ser till exempel ut att enbart vara filmade från en vinkel. Vidare så händer det inte så mycket alls i videon. Därför får den denna placering.

Som kuriosa om låten kan jag nämna att det var allas våran Lemmy som skrev texten och att han idag påstår att det är de texter som han skrev åt Ozzy runt den tiden som idag är Lemmys största inkomstkälla. Något som jag inte skulle ta för allt för otroligt.

Listan ser nu ut såhär:

7: Ozzy Osbourne - Mama I'm Coming Home
8: Stratovarius - Hunting High And Low
9: Alice Cooper - Welcome To My Nightmare
10: Twisted Sister - Were Not Gonna Take It

Nästa gång blir det någonting betydligt nyare. Så ny så att videon till och med är från 2009! Spännande va ;-)


GammaRay till Sverige!!!

JIPPIE!!!! KAI HANSEN BAND KOMMER TILL SVERIGE!!

Datum Ort Spelställe
25/3 Malmö KB
26/3 Göteborg Brew House
27/3 Stockholm Klubben

Det är datumen! Grymt skoj faktiskt. Jag såg GammaRay när de var i Stockholm tillsammans med Helloween på "Hellish Rock" turnén 2007 och har velat se dem igen sedan dess. Om jag ska vara ärlig så var det en av få gånger som jag upplevt förbandet (vilket ju, oavsett vad som sades om "co-headline", var GammaRay) var bättre live än huvudbandet (Helloween). Inte mycket bättre, men ändå lite :-)

Efter detta kommer det väll knappast som någon överraskning att jag MÅSTE se dem när de kommer till Stockholm. Jag ska köpa biljett så fort jag får pengar (något som det just nu är väldigt ont om)!
Det enda som är lite synd är att de spelar på Klubben. I min mening förtjänar GammaRay en betydligt större publik än vad som ryms där... jag tänker MINST ARENAN!

Men ja ja. Det är väll bara att acceptera att folk i den här stan inte har någon musiksmak och endast går på rockkonsert när det rör sig om RIKTIGT STORA band som KISS och Iron Maiden. Inte för att de har den minsta aning om musiken. Utan för att det helt enkelt är coolt. Idiots!!

Nu märker jag att jag helt har flippat ur i det här inlägget :-P (något som jag tror beror på att skolan har börjat igen vilket har lett till att jag måste gå upp på omänskliga tider vilket i sin tur gör att jag är för jävla trött nu, haha. Men imorgon är det sovmorgon, JIPPI. Då börjar jag inte fören 12!) så jag ska sluta skriva nu innan jag skriver något helt ogenomtänkt (vilket jag dock kanske redan gjort, vad vet jag).

Så good bye all my little readers! Idag orkar jag inte kolla stavningen så jag ber om ursäkt för alla stavfel :-P hehe

De 10 bästa Hårdrocksvideorna; Plats 8

Nu fortsätter vi med denna lista. Dagens placering är nummer 8 och denna video skiljer sig lite från de två tidigare. För det första är den betydligt nyare och för det andra är det inte längre skräck/teater rock som vi snackar om. Denna gång är det den bästa videon från ett alldeles särskilt finskt power metal band som det de senaste åren har varit många skriverier om. Videon är till deras största hit och den är väldigt snygg.

Dagens video är: Stratovarius - Hunting High And LowMotivering:
Jag tycker att denna video har många bra saker. För det första så representerar den både känslan och budskapet i låten, vilket ju är att bryta sig loss och gå en annan väg, på ett väldigt bra sätt. Vidare så är videokvalitén och den filmtekniska kvalitén hög. Bilderna på bandet är tillexempel väldigt snygga och vattnet funkar perfekt. Videon hade hamnat mycket högre på listan om det inte varit för den totala förvirringen med bilderna på kostymnissen! Det finns ingen struktur över huvud taget och det känns bara förvirrande. En annan sak är att jag gärna hade sett att de struntade i de datoranimerade rymdbilderna. När resten av videon är så bra filmad så känns de bilderna väldigt B och passar inte alls in.

Såja. Nu ser listan ut såhär:

8: Stratovarius - Hunting High And Low
9: Alice Cooper - Welcome To My Nightmare
10: Twisted Sister - Were Not Gonna Take It

Nu har vi två skräck/teater rock band och ett power metal band på listan. Hur ska det fortsätta? Jag kan avslöja så mycket att på plats 7 gömmer sig någonting helt annat, men att det ännu inte är slut på power metal på listan.


Crucified Barbara till Melodifestivalen!

Att säga att jag nyss hörde om det skulle vara att ljuga. Men jag har inte haft tid/plats för denna nyhet på bloggen ännu. Med det tar dock inte bort värdet i nyheten ;-)

Det är nämligen så att Crucified Barbara (ett av VÄLDIGT få helkvinnliga hårdrocksband som faktiskt är bra) ska vara med i Melodifestivalen, närmare bestämt deltävling nummer 3 i Göteborg (och finalen i Globen?)! Fantastiskt skojigt. Detta blir det hårdaste bandet som någonsin stått på festivalens scen (för de av er som inte har någon koll på bandet så är deras sound betydligt hårdare och tyngre än The Poodles och H.E.A.T), vilket är bra. MER HÅRDROCK ÅT FOLKET säger jag!

Nu är det i och för sig en ballad tjejerna tävlar med... jaja... det kan bli tungt det också! Låter heter hur som helst Heaven or Hell. Kan det bli mer metal? Bandet kommenterar detta på följande sätt:
"We're looking forward to this, it's something totally different from anything we've done before, a big challenge and pretty insane at the same time -just like we want our life to be :-)."

Läs mer på deras hemsida eller på SVTs hemsida!


Tillsist har jag även några andra nyheter:

Sabaton har nu gått in i studion för att spela in det kommande albumet Coat of Arms. Faktum är att, om jag har förstått saken rätt, så har trummorna redan spelats in. Spännande, spännande!

Den gamle KISS gitarristen Bruce Kulick kommer att delta på de kommande Avantasia plattorna! Även Ralf Zdiarstek (mest känd för att ha spelat rollen som Falk von Kronberg på de två första Avantasia plattorna) kommer att delta med sin röst.

Och sist men inte minst. Gode herr Timo Tolkki verkar ha några skruvar lösa. I ena andetagen anklagar han dagens sättning av Stratovarius för att de "shit on my art" som har uttrycker det. Och i andra andetaget önskar han de alla ett gott nytt år och önskar de fortsatt välgång i sin nyårs videoblogg. När ska det sluta...

De 10 bästa Hårdrocksvideorna; Plats 9

Då var det dags för plats 9 på denna lista. Denna gång är den en låt med en av rockvärldens största. Trots detta är inte videon en nära att vara lika känd. Jag sökte efter den på YouTube och jag hittade ETT exemplar, dock endast med 21 332 visningar...

Men här är den i alla fall. Plats 9; Alice Cooper - Welcome To My Nightmare!


Och nu motiveringen.
Videon har kommit med på listan just för att den är så speciell. Den är mörk och väldigt konstig på måga sätt, vilket speglar både låten och temat riktigt bra. Det är lite "mörk cirkus" tema på det hela med herr Cooper som direktör och några konstiga dansare i obskyra masker som artister. Detta är faktiskt den enda videon jag sett som ser ut på det här sättet. Detta är anledningarna till att videon är med på listan. Anledningen till att den inte fick en högra placering är att den är ganska mycket samma genom hela, det är inte så mycket variation, vilket gör att den halvvägs börjar kännas lite smått tråkig.

Sådärja. Vår lista ser nu ut som följer:

9: Alice Cooper - Welcome To My Nightmare
10: Twisted Sister - Were Not Gonna Take It

Två skräck/teater rockare/band på de två undre platserna alltså. Kommer detta att fortsätta?

Mr.MASA spår 2010

Nu är 2010 här och vi har gått in i 10-talet. Vad 10-talet kommer att innebära är omöjligt att spekulera i. Men ska man vara lite pessimistisk så tror jag att Hårdrocken i alla fall står inför sin största svacka NÅGONSIN. Då tänker jag främst på att de flesta gamla giganter kommer att lägga av och att det inte riktigt finns några som kan ta över...

Men vi ska inte bli deprimerade riktigt än. Nu är det ju bara 2010 än så länge, ett år som jag spår kommer att bli ett GRYMT hårdrocks år!! Inspirerad av det här inlägget (från bloggen "METAL!") så ska jag, i punktform, fritt spekulera om vad jag tror (eller vet, för vissa saker bygger på andra saker som är officiella) kommer att hända under 2010!

 • Helloween släpper sin nysinpelade "best of" UNARMED – Best-Of 25th Anniversary den 29e februari. Detta följs inte av någon turné (förutom en stor jubileums spelning på gigantiska Wacken Open Air. Dagens sättning gästas då av de två tidigare medlemmarna Kai Hansen och Roland Grapow. Michael Kiske avböjer att medverka. Spelningen filmas och släpps senare på DVD) utan börjar istället skriva nytt material till en kommande platta som bandet beräknar att ge ut under 2011.

 • GammaRay släpper To The Metal. Skivan blir en succé och följs av bandets största turné någonsin, som bland annat gästar Stockholm (där de spelar på Arenan).

 • Accept återförenas tillfälligt men bryter sedan återigen upp på grund av det massiva motstånd den nya sångaren möter. De återförenas dock igen mot slutet av året, denna gång dock under namnet Metal Heart.

 • HammerFall åker på turné i Storbritannien, Nord och Syd Amerika och Japan. De släpper därefter en ny live-DVD inspelad under Europa turnén. Efter detta tar bandet en paus över sommaren och hösten (då Joacim Cans släpper sin efterlängtade andra soloplatta, denna säljer mycket bättre än debuten och innehåller en top 10 singel). De återkommer dock mot slutet av året då de bekräftar att de i början av 2011 ska påbörja inspelningen av en ny platta. För första gången finns både Fredrik Larsson och Anders Johansson bland låtskrivarna.

 • Sabaton släpper den nya plattan Coat of Arms och ger sig därefter ut på sin största turné någonsin. De spelar bland annat för första gången på Arenan i Stockholm (där de även spelar in sin första live-DVD).

 • Ronnie James Dio blir frisk och gör en bejublad comeback med Heaven & Hell på Sonisphere.

 • Iron Maiden släpper ett nytt studioalbum som hyllas av kritikerna medan fansen tycker att den är på tok för lik A Matter of Life and Death. De spelar flera nya låtar på Sonisphere.

 • Avantasia släpper två nya album och en DVD. Alla hyllas av fansen som musikaliska mästerverk, men kritiska röster menar att flera av låtarna är långt ifrån metal.

 • Jens Ludwig (gitarrist i Edguy) släpper sin första soloplatta.

 • Stratovarius avslutar turnén för Polaris och börjar på en gång skriva nytt material. En ny skiva ser dagens ljus i slutet av året och turnerandet återupptas.

 • Revolution Renaissance släpper ett nytt album. Albumet floppar och Timo Tolkki ställer in den redan planerade europaturnén. Kort därefter splittras bandet och Tolkki börjar arbeta med del 2 av sin rock opera.

 • Sonata Arctica avslutar sin The Days of Grays turné och tar därefter en paus. Tony Kakko släpper då sin första soloplatta bestående uteslutande av symfoniska låtar med många mäktiga vokala arrangemang.

 • Hells Jingel Bells kommer inte tillbaka och den bandade föreställningen göms djupt ner i SVTs arkiv.

 • Året avslutas med en direktsänd hårdrockskonsert med namnet The Final Countdown. Där spelar flera av Sveriges största hårdrocksstjärnor tillsammans.

Sådärja. Det var allt tror jag. Nu har jag säkert glömt en massa saker som jag kommer att komma ihåg snart. Men till största delen tror jag att 2010 kommer att se ut på detta sätt.

That's all for today! Bye!

Men innan ni går kan ni ta er tid att titta på Helloweens nya video till nyinspelningen av klassikern Dr.Stein. Den är MYCKET rolig!


RSS 2.0