Metel Heads In Time; Kai Hansen

Jahaja. Då var det för andra gången dags för Metal Heads In Time. Denna andra del skiljer sig lite från den förra, som du kanske har sett handlade om det tyska bandet Edguy. Idag så ska du få lära dig lite mer om en person och inte ett band. Denna person är, precis som Edguy, tysk och har spelat i två framgångsrika band genom åren. Hans namn är Kai Hansen och detta är hans liv sammanfattat för att få plats i denna blogg.

Kai Hansen föddes den 17de januari år 1963 i Hamburg, Tyskland. Redan som barn gillade Kai den lite hårdare musiken och när han var tolv år så ville han börja spela trummor. Men eftersom han inte hade råd med ett trumset så blev det så att han började spela gitarr istället. Jag vet inte riktigt när Kai började spela i band, men det jag vet är att han år 1978 bildade det som på sikt skulle bli ett av tidernas mest framgångsrika tyska Heavy Metal band, Helloween. Då hette bandet Century och de enda två medlemmarna från den tiden som jag har fått fram är Kai Hansen och sen en killa med namnet Piet Sielck (som Kai tydligen återigen arbetade med på det för mig helt okända projektet "Iron Savior" från 1997). Både dessa både spelade och sjöng.

År 1980 så tillkom två medlemmar i Century. Det var Ingo Schwichtenberg på trummor och Markus Grosskopf (som faktiskt fortfarande spelar i Helloween) på bas. Nu bytte även bandet namn till Second Hell. Det namnet behöll de dock inte så länge utan bytte namn till Iron First.

Under denna period så kände Kai gitarristen i bandet Powerfool, Michael Weikath. Michael försökte flera gånger få med Kai i Powerfool, fast det slutade med att Michael tillslut hamnade i Iron First när Piet Sielck slutade. Nu var bandet komplett och de bytte namn till Helloween.

Nu började det att gå bra för Kai och de andra. År 1985 så släppte de den självbetitlade debut EPn Helloween och kort där efter deras första fullängdare Walls of Jericho. Under denna tid spelade Kai både gitarr och sjöng, något som han under den efterföljande turnén märkte att han inte riktigt klarade av. Helloween hyrde då in sångaren Ralf Sheppers för att sjunga live. Men ordinarie medlem vill Ralf inte bli, så Helloween börjar leta efter en ersättare. De hittar tillslut den 18-åriga Michael Kiske och spelar in en skiva med honom. På den nya skivan så blir bandet mer melodiskt än förut och de det är också här som många Helloween fans tycker är bandets guldålder (något som jag inte alls håller med om). Den nya skivan skulle från början bli en dubbel lp, men det gillade inte skivbolaget. Skivbolaget delade istället upp skivan på två delar men namnen Keeper of the Seven Keys pt 1 och Keeper of the Seven Keys pt 2. På dessa två skivor slog bandet igenom på riktigt och en världsturné påbörjades. Men mitt under turnén så hoppade Kai av Helloween, något som han på senare tid har berättat hade att göra med de inre stridigheter som fanns mellan honom och Michael Weikath (som i sin tur lär ha sagt att det hade att göra med att båda två var ledarfigurer, vilket inte passade bra i ett band).

Kai Hansen bildade nu, tillsammans med Ralf Sheppers (kommer ni ihåg???), bandet Gamma Ray. Gamma Ray var från början inte tänkt som ett band, utan som Kai's solokarriär. Men det ändrades när han, under inspelningen av bandets debut Heading for Tomorrow, började trivas bra med studiomusikerna. På denna dabut spelade Kai gitarr och Ralf sjöng.

Heading for Tomorrow följdes upp av plattorna Sigh no More och Insanity and Genius. Efter det så lämnade Ralf Gamma Ray för att försöka få platsen som den nya sångaren i Judas Priest, efter att Rob Hallford lämnat bandet (en plats som han inte fick, utan startade Primial Fear istället).

Nu hände något som troligtvis aldrig hänt om Ralf inte hade hoppat av. På näste Gamma Ray platta, Land of the Free, så sjöng Kai igen, samtidigt som han fortfarande spelade gitarr.

Sedan dess så har Kai och Gamma Ray släppt fem till studioalbum och de är just nu ute en turné tillsammans med Helloween, Hellish Rock. Sedan så ska tydligen Kai även starta ett projekt tillsammans med Michael Kiske och Roland Grapow (som ersatte Kai själv som gitarrist i Helloween när han slutade). Dock kommer han inte att sluta med Gamma Ray.

Jag avslutar här min text och hoppas att du lärt dig något om denna Kai.
Jag har även (på grund av ett önskemål att få höra hur det som jag skriver om låter) tänkt att ta med en liten video från Kai's Gamma Ray. Det är en live video inspelad på den turné som just nu håller på. Låten heter Heaven can Wait och är inspelad i Tokyo. Detta har tydligen visats på tv, så du behöver inte bry dig om grejen i början av videon, där Gamma Ray ser väldigt roade ut :-P


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0