Metal Heads In Time; Edguy

Jaha. Då var det dags att starta någonting nytt här på bloggen. Den nya grejen heter (som ni kanske redan listat ut med tanke på titeln) "Metel heads in time". I denna lilla serie, eller vad man nu ska kalla det, så kommer jag att sammanfatta ett antal olika hårdrocksgruppers karriärer. Jag kommer att försöka hålla mig ganska kort och lätt men kommer även att tala om exakt vad jag tycker om dessa band.

Jag har valt att starta min lilla serie med det tyska metal bandet Edguy på grund av de Edguy tider som nu råder, med den nya plattan som spelas in och grejor. Läs, njut och lär er förhoppningsvis något! :-P


Bandet Edguy bildades år 1992 i den tyska staden Fulda av Tobias Sammet, Jens Ludwig, Dirk Sauer och Dominik Storch. Namnet, Edguy, var från början ett öknamn som medlemmarna hade på sin lärare, Edgar, men blev sedan också deras bandnamn. Faktum är att medlemmarna bara var 14 år när de startade bandet så troligtvis så var väll denna Edgar deras lärare då.

Under denna tidiga del av Edguy så spelade Tobias Sammet, förutom att sjunga, även keyboard. Men år 1993 så böt han till bas eftersom de tyckte att det var bättre att ha en basspelare i ett metalband än en keyboardspelare.

1994 släpper de unga Edguys sina två första demoband, Evil Minded och Children of Steel, och år 1995 släpper de deras självfinansierade och självproducerade demo-cd Savage Poetry.

Sedan så kommer en ganska rolig händelse i bandets historia, något som finns beskrivet i bookletten på bandets best off album från 2004 (Hall of Flames). Det hände någon gång efter att bandet släppt Savage Poetry och historian går så här;
Edguy var på väg till den årliga musikhändelsen "Popkomm". De hade precis kommit upp ur tunnelbanan och visste inte riktigt hur de skulle ta sig till "Popkomm". Då så frågade de en främling på gatan om vägen dit. Och vad händer då? Främlingen presenterar sig som grundare av det nystartade skivbolaget "AFM - Records" och slängde ur sig att han letade efter nya band. Då svarade Edguy; "Vad bra! För vi är ett ungt band på jakt efter skivkontrakt. Här är vår självproducerade demo-cd". Redan några veckor efter det så hade Edguy skivkontrakt på AFM - Records! Ganska fantastiskt eller hur?

1997 kommer Edguys "första" platta ut. Den fick namnet Kingdom of Madness. Inte många vet att det namnet är direkt taget från Magnums album från 1978. Skivan fick ett svagt mottagande och kritiker sa att Edguy omöjligt kunde ha en framtid (ha, ha, så fel man kan ha!).
1997 ändrades även banduppställningen lite. Trummisen Dominik Storch lämnade bandet och blev ersatt av Felix Bohnke. Tobias Sammet slutar också att spela bas och bandet tar in Tobias "Eggi" Exxel.

1998 släpper bandet sitt andra (eller tredje beroende på hur man räknar) album Vain Glory Opera, mixad av självaste Timo Tolkki. Den blir mycket bättre mottagen är den förra plattan och räknas av många som bandets genombrott.

De följande åren släpper bandet tre album till för AFM - Records; Theater of Salvation (1999), The Savage Poetry (2000, en nyinspelning av bandets självproducerade debut) och Mandrake (2001).

Det är runt Mandrake bandet får sitt riktiga genombrott, som mycket hade att göra med Tobias Sammets två Avantasia plattor som fick stor uppmärksamhet.

Efter bandets första liveplatta, Burning Down the Opera, så lämnade dom AFM - Records och gick istället över till det andra tyska bolaget Nuclear Blast. Där har bandet hittills släppt två album, Hellfire Club och Rocket Ride, och ett nytt är på gång.


Vad tycker jag då om Edguy? Jag tänker svara kort och konkret; bandet Edguy är ett av dom bästa tyska metalbanden av idag. Jag tycker att dom utvecklas åt rätt håll och deras musik blir bara bättre och bättre. Men om man nu ska vara lite kritisk, vilket jag tycker att man ska vara, så tycker jag att det är lite konstigt att Tobias Sammet skriver i stort sätt alla låtar. Är det för att ingen av dom andra medlemmarna vill? Eller är det för att herr Sammet helt enkelt inte låter dom? Dessa frågor lämnar jag orörda och avslutar härmed den första delen av "Metal Heads in Time".

image6
Från vänster: Jens Ludwig, Tobias Sammet, Tobias Exxel, Felix Bohnke, Dirk Sauer


Kommentarer
Postat av: MORFAR

Tack för den lektionen Martin.
Det här kan ju bli riktigt intressant.
Inte för att Edguy är just mina favoriter, men din tanke att sprida kunskap om ett antal bra metal?-band.
Hur är det med mer rockinriktade band ? Kommer dessa också att "rannsakas" ??
Ha´re bra, säger en just pensionerad gympaledare.
///Morfar

2008-05-09 @ 09:52:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0