Metal Heads in Time; Sonata Arctica

Jaha, efter att ha blivit uppskjutet tillräckligt länge nu så kommer här nr 3 av Metal Heads in Time (eller Metalheads in time, som det hade hetat om jag kunnat stava). Denna gång så kommer jag att skriva om Finlands absolut bästa band genom tiderna, Sonata Arctica.


 Sonata Arctica grundades i den finska staden Kemi år 1996 av Tony Kakko (sång), Jani Liimatainen (gitarr), Marko Paasikoski (gitarr), Tommy Portimo (trummor) och Pentti Peura (bas). Bandet hade från början namnet Tricky Beans och spelade (om jag inte har läst helt fel) klassisk hårdrock.

1997 (för övrigt det året som melodiös hårdrock återigen började bli populärt) så ändrade bandet sitt namn till Tricky Means och ändrade samtidigt också musikalisk inriktning. Istället för att spela den klassiska hårdrocken som till exempel Dio så började dom göra snabbare melodier och lägga stor vikt på keyboard melodier. I och med detta så lämnade Marko Paasikoski bandet och Tony Kakko tillkännagav att bandet numer var influerade av bandet Stratovarius (följ såpan i mina tidigare inlägg).

År 1999 så bytte bandet återigen namn, fast den här gånget till det slutgiltiga namnet; Sonata Arctica. Dom släppte deras första singel UnOpened och den nådde faktiskt finska topp 20 listan. Sedan kom deras första album, Ecliptica.
Kakko hade tills nu både spelat keyboard och sjungit men nu så tog bandet in en keyboardspelare, Mikko Härkin, för att spela med dom. Kort där efter återvände också den gamla gitarristen, Marko Paasikoski, för att spela bas.

Efter två turnéer som förband åt Stratovarius och Gamma Ray så släppte bandet sin andra platta, Silence, följt av livealbumet Songs of Silence. Men efter det så lämnade keyboardisten Mikko Härkin bandet. Det ledde till att Tony Kakko återigen spelade keyboard på nästa album, Winterheart's Guild, (där även svensken och Stratovarius mannen Jens Johansson medverkade och gjorde de flesta keyboard solon).

Som ny keyboardspelare valdes sedan Henrik Klingenberg (som är ålänning för övrigt). han spelade sedan på bandets följande plattor Reckoning Night och Unia. Under Unia turnén så lämnade gitarristen Jani Liimatainen bandet av personlig skäl och ersattes av Elias Viljanen som nu är fast medlem i bandet.

Så avslutar jag min berättelse om Sonata Arctica, som fortfarande turnerar med Unia. Dom var i Sverige förra året, men sorgligt nog visste jag inte att dom fanns då :-(. Här kommer hur som hels en av bandets officiella videor. Låten heter Don't say a word och kommer från skivan Reconing Night. Låten är också, enligt vissa förståsigpåare, en fortsättning till End of this chaper. Mycket nöje!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0