Metal Heads in Time; Blaze Bayley

Nu tycker jag att det är hög tid för en ny del i den här serien. Det var ju faktiskt i Augusti som var senaste gången.

Denna gång handlar det om en brittisk sångare som de flesta inte borde vara helt obekanta med, Blaze Bayley. Han har haft en lång karriär, som bland annat innefattat positionen som sångare i ett av världens största band.

Bayley Cook (som Blaze heter egentligen) föddes den 29de maj 1963 i Birmingham, England. När Blaze var 21, 1984, år gick han med i sitt fösta band, Wolfsbane. Våren 1989 så fick Wolfsbane skivkontrakt och de spelade in deras debutplatta, Live Fast, Die Fast, i Los Angeles. Detta album blev dessvärre ingen hit. Inte heller deras andra album blev det, och det ledde till att Wolfbande förlorade sitt skivkontrakt. Däremot blev de framröstade till Storbritanniens bästa okontrakterade band.

År 1990 så spelade Wolfsbane förband till Iron Maiden på deras No Prayer on the Road turné. Under denna turné blev Steve Harris (bassist i Iron Maiden, som om någon inte visste det) väldigt imponerad av Blaze, och han tyckte att hans röst inte kom till sin rätta i Wolfsbane. Så när Bruce Dickinson (gammal och ny sångare i Iron Maiden) bestämde sig för att lämna Iron Maiden så var Blaze den första som Steve Harris ringde upp. Men just då så ville inte Blaze, utan stannade hos Wolfsbane. Men när bandet gick igenom en mängd problem så tog han återigen kontakt med Steve Harris och frågade om sångarplatsen fortfarande var ledig. Och så blev han sångare i Iron Maiden.

I januari 1994 så råkade dessvärre Blaze ut för en motorcykelolycka, så planerna för den nya Iron Maiden plattan, med honom på sång, fick skutas upp ett år. Men sedan släpptes tillslut The X Factor ändå. Detta album togs inte så varmt emot av fansen, mest på grund av den nya sångaren. Många dödförkläde Iron Maiden.

Bandets andra platta med Blaze på sång släpptes 1998, och fick namnet Virtual XI. Efter den efterföljande turnén så lämnade Blaze Iron Maiden. Dels på grund av att han inte klarade av att sjunga de klassiker som fansen krävde.

Efter att Blaze lämnat Iron Maiden så startade ett soloband, under namnet BLAZE. BLAZE släppte några album, som faktiskt fick mycket bra kritik. Men på grund av en mängd svårigheter med bandmedlemmar så hamnade BLAZE i skuggan. Nu stod Blaze Bayley utan band och skivbolag.

Men räddningen kom när Metal Mind productions ringde och frågade om Blaze ville spela in en live DVD på festivalen Metalmania. Nu fick Blaze tillslut ihop ett band, och efter DVD släppet så påbörjades arbetet med en ny platta, den här gången under namnet Blaze Bayley.

Den 7de Juli 2008 så släpptes tillslut The Man who would not die. Och nu får vi hoppas att Blaze, med sin magnifika röst, håller sig kvar i branschen i många år...

Från den omnämde DVDn Alive in Poland, Futureal från Blaze Maiden år.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0