Through the gates of hell, As we make our way to heaven, Through the Nazi lines, PRIMO VICTORIA!

Aldrig har väll en refräng beskrivit det band som gjort den så bra som denna? Att först gå igenom helvetets portar för att sedan stiga segerrik ur askan.

Nu handlar ju denna låt, Primo Victoria av Sabaton, inte om Sabatons karriär egentligen, utan om Dagen D. Men man kan ändå dra ett antal paralleller.

Sabaton bildades i Falun 1999 av nästan alla nuvarande medlemmar. Från början spelade bandet Death Metal, med dagens sångare Joakim Brodén på keyboard. Men när de senare vill börja spela mer melodiös metal så klev Brodén fram och presenterade några melodiösa låtar han hade skrivit. Det övriga i bandet gillade det så mycket att Sabaton nu började spela dessa låtar, istället för Death Metal. Det enda problemet var sången. På de låtar som Brodén hade skrivit och spelat in demos av så sjöng han. Men varken Brodén själv eller bandet tyckte att det lät vidare bra. Tillslut blev det så att Brodén fick sjunga, så länge. Tills de hade hittat en bättre sångare...

Bandet spelade in några av dessa låtar som demos i Pain/Hypocrisy  skivbolag. Av alla dessa fastnade bandet för det italienska bolaget Underground Symphony. Underground Symphony släppte Sabatons debut album, Fist for Fight, 2000. Detta debutalbum bestod dock till största delen av de demos bandet redan hade spelat in, så Sabaton påbörjade inspelningen av ett nytt album. Albumet fick namnet Metalizer. Sabaton och Underground Symphony var dock ganska oeniga om en massa saker vilket ledde till att de, efter att endast ha släppt en skiva och samtidigt förlorat rättigheterna till det nyinspelade albumet, nu stod helt utan skivbolag och finansiellt stöd. Sabaton, bandet som en gång för inte allt för länge sedan hade fått erbjudanden från en mängd skivbolag, föll nu i glömska.

Utan något finansiellt stöd bestämde sig bandet för att satsa allt på ett kort. Med hjälp av egna pengar spelade de in det abetiösa temaalbumet Primo Victoria i Abyss Studios. Denna platta släpptes 2005 på det svenska skivbolaget Black Lodge (som de fortfarande samarbetar med).

Nu började det vända för Sabaton, som nu var på väg uppåt. Följande år släppte de uppföljaren till Primo Victoria, Attero Dominatus, och i och med detta hade bandet gjort en comeback som få ens hade trott var möjligt. Att satsa allt på ett kort hade lönat sig och bandet var nu på väg att bli till ett av de stora inom svensk hårdrock. 2007 hade de fått tillbaka rättigheterna till Metalizer plattan, som de nu också släppte.

Men det verkliga genombrottet kom med 2008 års dundersuccé The Art of War. Nu visste alla vilka Sabaton var och deras singel, Cliffs of Gallipoli, kom senare att sälja guld. Den efterföljande turnén blev också bandets mest framgångsrika, en turné som under 2008 och 2009 tog dem runt om i nästan hela Europa.

I och med 2010 års Coat of Arms så påbörjade bandet ett samarbete med det gigantiska metalbolaget Nuclear Blast. Ett samarbete som nu även har resulterat i att bandet släppt samtliga album igen, med bonusmaterial. En av bonuslåtarna heter Swedish Pagans och är riktigt bra. Vilket är väldigt irriterande eftersom jag redan har alla Sabatons album...Nu är det bara 54 dagar tills Sabaton spelar på Arenan och därmed drar igång 3 Weekends of Metal... Ville bara säga det...


Kommentarer
Postat av: Derru..

Sabaton äger! Gillar de verkligen, i synnerhet primo Victoria :3 <3

2010-10-04 @ 20:51:51
URL: http://web.me.com/alteaspjuth

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0