Revolution Renaissance - New Era

New Era artwork

Jaha, då var det tillslut dags för en ordentlig recension av den omtalade debuten från Timo Tolkkis nya "band" Revolution Renaissance. Anledningen till att jag satte " " över band är att albumet i själva verket inte är inspelat med något band. Den är inspelad med Timo Tolkki och gäster. Men det spelar ingen större roll eftersom gästerna bland annat består av sångarna Tobias Sammet (Edguy, Avantasia) och Michael Kiske (ex-Helloween). Det är alltså celebra besök på denna skiva. Men hur låter den då?

Skivan inleds med låten Heroes som sjungs av Sammet. Låten har en bra och lite mystisk inledning som på ett bra sett inleder skivan. Resten av låten är också riktigt bra. Det är riktig Power Metal precis som det ska låta. Dock kan jag tycka att Tolkki borde ha haft mer kör i refrängen, som nu Sammet sjunger helt själv.

Sen gör Michael Kiske debut i I did it my way. En titel som faktiskt kan beskriva hela Kiskes karriär´, om man ska vara lite filosofisk. När han lämnade Helloween så gjorde han ju faktiskt exakt det som han ville göra. Dock var det någon konstig rock/pop grej han gjorde, men ändå. Låten i sig är också bra, och det är underbart att höra Kiske sjunga det som han kan sjunga. Senaste soloplattan (där han gjorde akustiska versioner av gamla Helloween låtar) lät ju för jävlig.

Efter det så kommer, i min mening, en rad ganska anonyma låtar. Visst är We are magic, Angel och Eden is burning riktigt bra. Angel kan till och med klassas som skivans bästa ballad. Men det är inte några låter som jag kommer ihåg när jag lyssnat klart på skivan.

I nästa låt kommer Sammet tillbaka och sjunger hans andra och sista låt på New Era, Glorious and Divine. Denna låt kommer jag däremot väl ihåg, redan efter första lyssningen. Här är återigen ren enkel Power Metal utan någonting konstigt. En bra låt het enkelt.

Born upon the cross är nästa låt och har lite trash känsla över sig, vilket gör att den sticker ut lite från resten av låtarna, vilket oftast är bra. Men här låter det egentligen bara för mycket. Skivans sämsta låt, enligt min mening.

Efter nästkommande balladen Keep the flame alive, där Kiske faktiskt sjunger exakt samma rader som i Helloweens klassiska A tale that wasn't right (In my heart, in my soul), så kommer skivans bästa låtar. Last night on Earth och Revolution Renaissance är båda sjungna av Kiske och avslutar hela skivan. Det låtar bra från början till slut. Det är melodiös metal när den är som bäst.

Om man nu ska hitta något att klaga på med den här skivan, så är det väll att den saknar all form av nyskapande. Det är så här Power Metal alltid låtit och det är ingenting speciellt nytt med det här.

Revolution Renaissance - New Era: Betyg 8/10
Bästa låt: Last night on Earth


Kommentarer
Postat av: Sture

Martin !

Det du skriver ovan, måste jag få uppleva.

När kan detta ordnas ?

///S

2008-06-11 @ 08:59:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0