Knasköping!, Del 2

Författarkommentar: Här är den andra och sista delen av berättelsen Knasköping! som jag skrev när jag gick i sexan. Jag skrev den alltså som ett skolarbete i årskurs 6, så förvänta dig inga otroligheter med språket. Vill du ha en bättre introduktion så får du kolla överst i del 1. Nu börjar vi! Mycket nöje!


SIXTEN BLIR KIDNAPPAD OCH RUDOLF BLIR DIKTATOR ÖVER KNASKÖPING.

Det var en helt vanlig dag på Sixtens kontor i Stadshuset. Sixten stod som vanligt på sitt skrivbord och lekte kyckling. Han höll just på att picka upp ett suddgummi från skrivbordet när det knackade på dörren. Han hoppade ner från skrivbordet och slog sig ner på dom två läskbackar som han hade ställt upp som stol bakom skrivbordet och sa, "kom in".
In kom Bo, Muffinfrun, Farbror D och Farbror C. Eller rättare sagt, Bo, Farbror D och Farbror C kom in, Muffinfrun fick dom dra in med rep (tyvärr så gick dörren sönder och Muffinfrun fick dörrkarmen runt magen). Men när alla väl hade kommit in så började dom att sjunga. Sången gick så här (men ni vill inte höra hur det lät):


"Hej och hå, nu ska du få, en grej som är blå, tra la la la lå, nej vi bara skojade, du ska inte få, en grej som är blå, men det rimmade bäst, för nu ska vi ha fest."


När dom hade sjungit färdigt så skrek alla, "Grattis på dödsdagen"!


Här kommer lite fakta om högtider i Knasköping.

Knasköpingsborna firar, precis som vi, födelsedagar (dock inte namnsdagar). Men dom firar också saker som tandlossningsdagen, lära-sig-simma-dagen, fånga-sin-första-mask-dagen och Dödsdagen.


TANDLOSSNINGSDAGEN är dagen då man tappar sin första tand, den firas precis som födelsedagarna.


LÄRA-SIG-ATT-SIMMA-DAGEN är dagen som man har lärt sig att simma på, den firas precis som födelsedagar.


FÅNGA-SIN-FÖRSTA-MASK-DAGEN är dagen som man har fångat sin allra första mask på, den firas också precis som födelsedagarna.


DÖDSDAGEN är nog den märkligaste dagen, det är dagen som man har beräknats att dö på (något år), den firas också precis som födelsedagen.


Nu åter till berättelsen, vi börjar där Bo, Muffinfrun, Farbror D och Farbror C just sagt "Grattis på dödsdagen".


"Tack" sa Sixten.

"Här får du en present från oss" sa Bo och räckte fram en pappkartong som det stod "flytta med flyttaknas AB" till Sixten. Sixten öppnade den och gav till ett glädjetjut. I lådan så låg mer än femtio stora muffins, dessutom så fanns det mer än 500 suddgummin. Sixten tog upp ett sudd och stoppade det i munnen, han tuggade ett tag och sedan så sa han, "man behöver sudda lite med dom så att dom blir så där jätte goda", sen så la han upp alla sudden på prydliga rader på skrivbordet. Sen så smakade han på en av muffinsarna, sen så tittade han förvånat på muffinsen, och sen så började han äta muffins med en rasande fart. Medan han åt så blev leendet på Muffinfruns mun allt bredare, och när Sixten tillslut hade ätit upp alla muffins så sa hon, "det är ett nytt recept".

"Vad är det i?" frågade Sixten.

"Det gamla vanliga" sa Muffinfrun, "plus lite hakat suddgummi."

"Jag har beställt ett bord för 6st personer på den nya restaurangen som bara serverar suddgummi rätter" sa Bo.

"Varför 6st platser?" sa Sixten förvånat, "vi är ju bara 5st."

"Ja, men Muffinfrun sa att hon ville ha 2st platser till sig själv" sa Bo, "ska vi gå?"


"Ha, ha, ha, ha, ha" skrattade Rudolf, "den var rolig."

"Men det är ju sant mästare" sa Klang, "Knasnyheterna har visst efterlyst Bertil-skurk, och det står också att han är den värsta skurken som bor i Knasköping."

"Du ljuger!" skrek Rudolf till Klang.

"Nej mästare" sa Klang och ryggade tillbaka. "Läs själv", han sträckte fram en darrande hand mot Rudolf och gav honom tidningen, "det står på förstasidan."

Rudolf tog tidningen och läste.

KNASNYHETERNA - Nummer 105
Bertil-Skurk Efterlyst!

Knasnyheterna efterlyser idag Bertil Skurksson, mera känd som Bertil-Skurk. Bertil-skurk har den senaste månaden snott godis från små barn, gått på gräsmattor som har skylten "Gå ej på gräsmattan", han har snott två meloner från Knasköpings fruktstånd, han har handlat med den kända drogen Kakao och värst av allt så har han snott ett suddgummi från Sixten. "En sån usling måste ju bara bort" sa Sixten på en presskonferens tidigare idag, "jag tror nog att han är den värsta skurken som bor i Knasköping." Sixten ger nu fem meloner till den som tar fast honom, och på tal om Sixten så har Sixten dödsdag idag. Mer om festligheterna finns på sidan 2-8.


En artikel av: Skrivor Ita.


När Rudolf hade läst klart artikeln så skrek han "Neeeeeeejjjjjj jjjjaaaag äääärr deeeeennn vääärrrstaaa skuuurkeeennn sooooooommm fiiiiinnnnnsssss!!!!!!"


"Nej men vad trevligt" sa Bo och både Sixten, Muffinfrun, Farbror D och Farbror C började gapskratta. För att det var nämligen så att "Nej men vad trevligt" var det roligaste skämtet i hela Knasköping. När dom hade skrattat färdigt så började dom att titta ut genom ett av dom stora fönstren som fanns på restaurangen "Suddimudi- vi serverar bara suddrätter". När dom hade tittat ut en stund så sa Sixten "Titta, en liten fågel", det var en liten svart prick som hade dykt upp på himmelen. När "den lilla fågeln" hade kommit närmare så sa Farbror C, "Det är en stor fågel!" "Var inte dum" sa Muffinfrun till Farbror C, "det är en örn!" När "örnen" kom närmare så sa Bo "Det är en stor örn." När "den stora örnen" hade kommit närmare så sa Farbror D, "Det är ett flygplan." När alla hade hört att det var ett flygplan så sprang alla som var inne på restaurangen ut för att vinka och klappa händerna. När planet hade kommit närmare så såg man att det stod ett stort "R" på ena sidan. Tio sekunder senare så hade planet landat och dörren gått upp, ut så kom Rudolf. Alla stod som förstenade (vilket inte var så konstigt eftersom Klang hade sprutat ut försteningsvätska precis innan dom hade landat) när Rudolf sprang fram och slängde upp Sixten på axeln och gick in i planet och flög iväg.


"Kalle Jonsson var en jätte trevlig man, tra la la la la la la, tra la la la la la la..."

Det Sixten såg när han vaknade var bland det normalaste han någonsin sätt. Tre rosa kaniner hoppade runt i en ring och sjöng Sixtens favorit låt, "Kalle Jonsson var en jätte trevlig man". Sixten blev så glad att han gick fram till dom och började också sjunga och dansa, men efter en liten stund så tänkte han för sig själv, "Så underligt, det här måste vara en dröm", han bestämde sig om att fråga dom små rosa kaninerna om saken. Men i samma stund som han frågade så försvann dom små rosa kaninerna och Sixten vaknade på ett stengolv, framför honom så stod det en TV, resten av rummet var helt mörkt. Plötsligt så gick TV: n igång och mannen i TV: n sa, "Hej och välkommen till firandet av diktator Rudolfs årsdag! Det firar vi på grund av att det nu är exakt ett år sen nu som Rudolf räddade oss från Borgmästare Sixtens förtryck! Nu för att hedra Rudolf så sjunger vi alla nationalsången tillsammans!"

En melodi kom ut från TV: n:


"Ruuudolf, Ruuudolf, Ruuuuudolf, Rudoooooooooooolf, Ruuudoooolf, Ruuuuuudolf, Rudolf, Rudolf, Rudolf, Rudolf, Rudolf, Rudolf, Rudolf, Rudolf, Ruuuuudolf!"


Sixten förstod att han fortfarande måste drömma, så han ruskade på huvudet, och plötsligt så låg han i sin egen säng. Han blev glad över det, han tittade upp på sin almanacka som satt bredvid sängen, sen så tittade han på sin klocka, det var inte hans dödsdag för en imorgon. Han vände sig om för att somna om, men precis innan han skulle somna så kom han ihåg vad en profet hade sagt till honom i julas, "På din dödsdag pojk, så kommer det att hända något märkligt med dig, pojk", hade han sagt. Sixten kollade på klockan igen och märkte att det var mitt i natten fortfarande. Nöjd så somnade han om, glad över att vad det nu var som skulle hända på hans dödsdag så skulle det inte hända för en imorgon.

SLUT

Författarkommentar: Fast är det egentligen slut? Nejdå. Såklart inte! I första delen av den kommande "Knasköping 2 - Afrodes Diamant" så ger sig Sixten och Bo sig ut på deras mest episka resa som någon någonsin gjort! Eller nästan i alla fall. Ni kan se fram emot bättre språk, sjukare humor och, framför allt, en eller flera nya karaktärer!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0