Legendary Albums: Tobias Sammet's Avantasia - The Metal Opera

Okej, nu har det blivit dags att starta en ny liten kategori här på bloggen, Legendary Albums. Man kan beskriva hela spektaklet som en sorts förenklad fortsättning på min lilla felstavade kategori Metal Heads In Time. Jag kommer att berätta om några album från rockhistorien som jag tycker sticker ut, och som borde kommas ihåg för all framtid. Det kommer att bli lite bakgrund till albumet, lite om musikerna, lite om själva albumet och sedan lite om vad som hände sen.

Dagens legendariska album (som ju också markerar starten för den här lilla serien) är ett relativt nytt album. Det gavs nämligen ut år 2001 och är alltså bara 8 år. Trots det så har det haft en ganska stor inverkan på både upphovsmannens karriär och power metal scenen i övrigt. Dagens album är The Metal Opera (del 1) av Tobias Sammet's Avantasia.

Idén till projektet Avantasia sägs ha formats i Tobias Sammets huvud under turnén för Edguy (herr Sammets huvudband, för dom som inte visste det)s album Theatre Of Salvation. Tobias Sammet berättar i en inledningstext i bookletten för albumet att han under denna turné började fundera och skriva ner sina tankar, som sedan blev något av en fantasy saga. Han berättar också att han länge velat spela in en skiva med flera sångare än enbart honom själv. När turnén var avslutat och Edguy precis hade spelat in en ny version av deras självfinansierade debutplatta Savage Poetry så bestämde han sig för att göra det.

Albumet gavs ut år 2001 under namnet "Tobias Sammet's Avantasia" (Avantasia är en sammanslagning av orden Avalon och Fantasia) och fick namnet The Metal Opera. Albumet har formen av en fantasy saga där flera kända metalsångare spelar olika karaktärer i sagan. Sammet själv spelar huvudrollen men bland andra sångare kan nämnas Michael Kiske som Lugaid Vandroiy, Kai Hansen som Regrin the Dwarf, André Matos som Elderane the elf och Rob Rock som Bailiff Falk von Kronberg. Förutom sångarna så medverkar även ett antal kända musiken på albumet. Som Henjo Richer (GammaRay) på gitarr, Markus Grosskopf (Helloween) på bas och Alex Holzwarth (Rhapsody) på trummor. Själva fantasy sagan finns att läsa i bookletten, med pauser för låtarna som antingen beskriver en viss händelse.

The Metal Opera blev en succé, i alla fall i Power Metal världen, och den efterföljdes av flertalet andra metal operor. Albumet blev alltså något av ett startskott för just detta. Tobias Sammet följde upp succén med The Metal Opera Pt. II, som beskrev fortsättningen och slutet på hans fantasy saga. Sammets succé med de båda metaloperorna smittade även av sig på Edguy. Allt fler hittade till bandet och på deras turné för albumet Mandrake (det första efter metal operorna) så spelade de även låtar från Avantasia. Sammet släppte 2008 ett nytt album under namnet Avantasia, The Scarecrow, men det är en helt annan historia.

Hur ser då framtiden ut för Tobias Sammet och hans solo projekt? Jo, han håller faktiskt på med att skapa ett fjärde album. När det blir klart har han inte sagt, men han har sagt att det kommer att bli det största han någonsin gjort.

Om ni har orkat läsa texten och inte har albumet än... spring och köp! Det är helt klart värt det :-D!
The Metal OperaTobias Sammet & Avantasia musikerna


Kommentarer
Postat av: Dennis

Det inköpet är planerad sedan några månader tillbaks............nu är det bara pengarna som ska trilla in

2009-06-15 @ 19:52:16
URL: http://baronlacroix.blogg.se/
Postat av: 666AERIME - Hårdrocksbloggen

Avantasia är grymma, bra sammansättning och en cool idé! men måste säga att Edguy är ett snäpp vassare. Jag har allt nuddat Tobias himself, det är det inte många som har!

2009-06-21 @ 22:41:34
URL: http://aerime.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0