Legendary Albums: Iron Maiden - Brave New World

Nu har det blivit dags för mig att presentera ännu ett legendariskt album. Även denna gång är det ett relativt nytt album, men bandet är desto äldre. Dagens album är britterna i Iron Maidens album Brave New World från 2000. Men varför har jag då valt detta album och inte någon av bandets mest klassiska plattor, som till exempel Iron Maiden, The Number of the Beast eller Peace of Mind? Jo, för att i mina ögon så markerar Brave New World starten för det som Iron Maiden är idag.

Men för att börja från början. År 1993 lämnade Bruce Dickinson platsen som sångare i Iron Maiden. Hans sista framträdande med bandet spelades in och gavs ut samma år under namnet A Real Live Dead One, vilket skulle bli hans sista släpp med Iron Maiden någonsin. Sångarplatsen gavs istället till den forna Wolfsbande sångaren Blaze Bayley (som fick platsen under stark konkurrens med André Matos). Bandet släppte två album med Blaze på sång, The X Factor och Virtual XI. Om denna tid i Iron Maidens historia råder det VÄLDIGT skilda meningar om, men jag bortser från dom just nu.

1998 lämnade Blaze bandet. Och konstigt nog samanföll det så att Bruce Dickinson kom tillbaka till Iron Maiden, tillsammans med den forne gitarristen Adrian Smith. Något som gjorde bandet till en sextett med tre gitarrister. Bandet gav ut ett datorspel/best off med namnet Ed Hunter och åkte på en återföreningsturné.

Den 30 maj, 2000, släppte Iron Maiden sitt första album sedan återföreningen. Det fick namnet Brave New World och klättrade sig upp på sjunde plats på den brittiska topplistan och första plats på den svenska. Skivan resulterade även i två singlar; The Wicker Man och Out of the Silent Planet. Själva inspelningen gick till så att bandet spelade "live" i studion. De spelade alltså in låtarna tillsammans och inte var och en för sig.

Varför tycker jag då att just det här albumet är värt att nämna? Det finns egentligen flera anledningar till det. Bruce och Adrian kom tillbaka till bandet, vilket ledde till stor publicitet. På detta sett vann dom även tillbaka många "anti-Blaze" fans. Brave New World är också mer progressiv än bandets tidigare plattor, vilket gjorde att de vann nya fans. Allt detta tillsammans gjorde att bandet blev större än någonsin, vilket i sin tur har gjort dom till vad dom är idag (jag tror nämligen inte att Iron Maiden skulle sälja ut så stora arenor som dom gör idag och det inte varit för att Bruce och Adrian hade kommit tillbaka, eller om dom aldrig hade lämnat bandet...). Sen finns ju också självklart anledningen att jag tycker att det är ett grymt bra album, kanske det bästa dom gjort!
Brave New WorldIron Maiden, 1999-idag


Kommentarer
Postat av: johan

Albumet är verkligen värt att nämnas =D Innehåller många bra låtar :PUp the irons :D

2009-07-02 @ 23:14:48
URL: http://johanbliixt.blogg.se/
Postat av: Georg Hendrix

SCREAM FOR ME BLOGG.SE

SCREAM FOR ME ! :DBrave New World är en höjdare och samtliga 3 skivor dom släppt under 2000-talet har det varit kvalitet på. Mycket högre än vad man förväntar sig av ett band som hållit på sedan 1975.Personligen tycker jag det är svårt att jämföra denna med t.ex. Killers då bandet utvecklats mycket och de faktist inte låter speciellt lika. Men hur som helst är Brave New World helt klart ett av bandets bästa =)

2009-11-10 @ 00:40:55
URL: http://georg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0