Legendary Albums: HammerFall - Glory To The Brave

Jag har läge tänkt skriva om det här albumet, på ett eller annat sätt, så nu gör jag det! Mitt absoluta favoritbands första platta! En platta som inte bara är otroligt bra, utan också hjälpte till att föra tillbaka den klassiska heavy metallen. Jag pratar såklart (som ni kan läsa i rubriken :-P) om HammerFalls Glory To The Brave, från 1997.

HammerFall bildades 1993 av gitarristen Oscar Dronjak. Oscar spelade på den tiden i ett antal death metal band, men varierande framgång, och han startade HammerFall för att han ville spela lite mer melodiösa grejor vid sidan om. Två av hans tidiga bandkollegor i HF var Mikael Stanne på sång (som idag growlar/skriker/sjunger i det framgångsrika death metal bandet Dark Tranquillity) och Jesper Strömblad på trummor (som idag spelar gitarr i In Flames).

Bandet hankade sig fram som ett hobby projekt under större delen av 90-talet, eftersom medlemmarna ville koncentrera sig på sina andra band. De spelade på några klubbar och på den årliga tävlingen "Rockslaget" i Göteborg. Men 1996 började det att hända saker med bandet. HammerFall kom till semifinal i "Rockslaget", men då kunde plötsligt Mikael Stanne inte längre vara med. Till ersättare valdes (genom den vanliga harrangen, någon känner någon som i sin tur känner någon annan som kanske kan vara intresserad) Joacim Cans. Cans hade studerat musik i Los Angeles och haft en mindre framgång med bandet Highlander (som idag är Lost Horizon) men arbetade då i en skivaffär och han såg HammerFall spelningen som en sista spelning innan han skulle lägga musiken på hyllan.

Det är nu som det som ska förändra HammerFalls framtid inträffar. Legenden går så att när Joacim för första gången kom till HammerFalls replokal, för att repa in låtarna för "Rockslaget", så hörde han Oscar som värmde upp med ett riff från en Stormwitch låt. Sormwitch är ett relativt litet band som väldigt få känner igen, men när Joacim hörde det så utbrast han med en gång "STORMWITCH". Detta ledde till att han och Oscar fick väldigt bra kontakt och bestämde sig för att föra HammerFall vidare. När HammerFalls spelning på semifinalen av "Rockslaget" sedan filmades så skickade dom iväg bandet, och det hela slutade med att dom fick skivkontrakt på det lilla holländska skivbolaget "VIC Records". För dom spelade HammerFall in sin debut platta, som sedan gavs ut i liten skala i Holland. Men! Jesper Strömblad, som vid den här tiden lämnat HF för att satsa fullt ut på In Flames, skickade även en kopia till In Flames skivbolag, Nuclear Blast. HammerFall får även skivkontrakt där och Nuclear Blast ger ut Glory To The Brave med mycket reklam och HammerFall slår igenom med dunder och brak.

HammerFalls framgång gav genast effekter för den melodiösa hårdrocken. Allt fler melodiösa hårdrocksband fick skivkontrakt och den så kallade "Power Metal vågen" inleddes, med bland andra band som Edguy och Sonata Arctica. Detta var inte enbart HammerFalls förtjänst, men jag vill gärna påstå att dom hade en stor del i det hela.

Sedan Glory To The Brave har HammerFall växt sig ännu större och räknas idag som en av dom största akterna inom genren (detta är självklart bara sant om man räknar bort giganterna). Dom har släppt 7 studioalbum, 4 DVDer (borträknat mini DVDn Hearts on Fire), 1 live platta, 1 cover platta och 1 best off och än ser slutet inte ut att vara inom synhåll!


HammerFall - Version 1997 HammerFall - Glory to the Brave

PS: Något väldigt kort om något helt annat. KISS nya album heter Sonic Boom. Mer info om detta HÄR, eller i kommande inlägg!


Kommentarer
Postat av: Madeleine

Jag vet inte vad det är...jag har aldrig ens varit speciellt intresserad av Hammerfall. Är ju först senaste halvåret som jag har börjat lyssna på dem överhuvudtaget. Men den här texten får mig att rysa...

2009-08-18 @ 20:25:57
URL: http://maols.blogg.se/
Postat av: CrimsonAnna

Den här ska det länkas till. Hade inte inte hört stormwitch-historien men tcker plötsligt ännu bättre om det bandet.

2009-08-19 @ 07:21:29
URL: http://metalanna.blogspot.com
Postat av: Dennis

Det var en del jag inte visste :) tack :D

Mycket bra skrivet, det var nån speciell känsla man fick av texten :)

2009-08-19 @ 17:59:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0